Optimizacija Facebook kampanje

U ovom postu ću pisati o optimizaciji Facebook oglašivačkih kampanja.

Mislim da je najbolje početi s temom A/B test kao neki uvod.

AB Test

Svi znamo za A/B (A/B/C) test, no da li ga svi koristimo?

Ja bih se usudio reći da ga 70% PPC specijalista, Community Managera ili kakvu god titulu u agenciji/poduzeću imala osoba koja kreira Facebook kampanje, NE KORISTI. Zbog čega je to tako?

Nedavno smo jednoj branši na Facebooku testirali dvije iste slike koje su imale mirror efekt, što znači da se radilo o jednostavnoj preslici, jedna slika gleda u desnu stranu, a jedna u lijevu. Razum nam je govorio jedno, a rezultat i statistika su pokazali drugo.

Kad već pričamo o brojevima i statistici, situacija je bila sljedeća:

  • SLIKA 1 – Reach 9.662 – 188 link clicks (257 all clicks)
  • SLIKA 2 – Reach 11.920 – 913 link clicks (1.628 all clicks)

Razlog netestiranja kampanja bi trebalo biti samo kratko trajanje kampanje, koja možda traje jedan vikend gdje nema vremena za testiranja, ali tad kreator kampanje treba znati što ta publika voli i želi. Točka. Osim toga, to može biti i onaj poznati razgovor s klijentom:

Klijent: “Još niste pokrenuli kampanje?”

Agencija: “Koje kampanje? Ne znamo ništa o kampanjama.”

Klijent: “Pa te i te kampanje.”

Agencija: “Ok. Do kad bi to trebali pokrenuti?”

Klijent: “Do jučer.”

Zadnji razlog je lijenost… 🙂

ab test

Slika 1. AB test (IZVOR)


Koje je vaše opravdanje da ne koristite A/B test? 

Facebook split test

Facebook je nedavno uveo SPLIT TEST koji su testirali jedno vrijeme, ali sada bi ga trebali svi imati.

Facebook Split Test

Slika 2. Facebook Split Test


Vjerujem da ste svi već vidjeli ovu opciju. Ona je dostupna na sljedećim kampanjama:

  • Traffic
  • Conversions
  • Lead generation

Kad odaberete Split Test određene kampanje, imate ponuđene 3 vrste testa koja možete napraviti:

  • Delivery Optimization
  • Audience
  • Placement

Facebook Split Test

Slika 3. Facebook Variables


Delivery Optimization

Prva opcija se odnosi na optimizaciju načina prikaza samih reklama te imamo mogućnost biranja 2 do 4 opcije optimizacije, ovisno o navedenim kampanjama. Ovisno o tipu kampanje Facebook nudi Link Click, Lead, Conversion, Impressions i Daily Unique Reach.

AUDIENCE

Prilikom biranja publike, važno je da imate dvije publike koje se ne preklapaju. To možete provjeriti pod Audiences na Business Facebooku. Označite dvije (ili više) publika koje želite i kliknete na tab Actions te izaberete Show Audiences Overlap. Tad ćete vidjeti u kojoj mjeri vam se preklapaju publike. Idealno bi bilo kad se uopće ne bi preklapale i kod malih uzoraka je na to jako važno paziti.

PLACEMENT

Prilikom odabira Placementa imate razne mogućnosti, sami odaberite što želite testirati. Također, pod Advanced options možete birati Mobile Devices & Operating Systems te još neke opcije.

Facebook Placements test

Slika 4. Placements


Nakon svih tih koraka odredite budžet, za svaku Ad Grupu koji planirate i to je to što se tiče Ad Grupa. Dalje slijedi izrada oglasa koji je identičan na obje kampanje. Dakle ovdje se ne radi testiranje slike i teksta samog oglasa, nego je ta opcija za testiranje gore navedenih opcija.

Obavezno stavite UTM tag na link da možete u Google Analyticsu pratiti rezultate same kampanje, ali jedna velika MANA je da ne možete staviti dva različito tagana UTM linka, ali zato pratite sve preko Facebook statistike kampanje i ne možete raditi nikakve izmjene tijekom Split Testa u Ad Grupama jer će se sam test poništiti, odnosno neće više biti integriran unutar te opcije Split Test.


 

 

 

 

 

Savjeti za optimizaciju Facebook kampanja

 

 

 

Napokon smo stigli do dijela gdje ću napisati neke savjete za optimizaciju Facebook kampanja.


Breakdown

 

U Ads Manageru postoji opcija Breakdown koja služi za raščlanjivanje kampanje na neku hijerarhiju (možemo to tako nazvati). Postoje 3 opcije prema kojima možete vidjeti “uspješnost” kampanje – Delivery, Action i Time. Svakako vam preporučujem da sami pogledate te opcije u Ads Manageru i proučite ih.

Ta opcija ima smisla kad ne radite Split Test o kojem sam gore pisao. Nakon što pustite kampanju par dana, nakon 3-5 dana imate neke rezultate (ovisne naravno o vašem budžetu) te možete tko radi engagement na vašoj reklami.

Preporučujem da kreirate novu Ad Grupu za tu publiku koju ćete “uzeti” nakon što pronađete vama važne detalje za samu kampanju koju radite.

Optimizacija prema kampanji

PRIMJER

Kad radite Traffic/Engagement  kampanju za publiku koju odabirete prema interesima (NE Saved Audience) tad bi bilo najbolje optimizirati kampanju za taj cilj, ali i vaš vlastiti cilj.

Što mislim pod time?

Ako želite dobiti na Traffic kampanji Website Clicks, odnosno privući potencijalne kupce i klijente da kliknu na vaš oglas koji ih vodi na web stranicu, tad obavezno morate staviti da je cilj prema kojem će kampanja biti optimizirana Link Clicks, a ne Impressions ili Daily Unique Reach. Zašto? Zato što Facebook algoritam zna tko od nas Facebook korisnika klika na oglase, tko ne, na kakve oglase klikamo, na kakve ne, itd..

Evo jedan primjer kampanje koja je na Split Testu i radimo testiranje na Traffic kampanji između Link Clicks i Daily Unique Reach. 

Slika 5. Rezultati Split Testa


Cilj kampanje je ljude dovesti na web stranicu i isprobali smo kako će publika prema optimizaciji reagirati.  Rezultati su kao što vidite drastično različiti. Dokaz da Facebook servira oglas ljudima za koje zna, odnosno predviđa kako će reagirati. Na Daily Unique Reach imamo odličan CPM od $0.11 na 26.000 impresija dok na Link Clicks imamo na 14.000 impresija 215 klikova. Kako je optimizirana, tako i djeluje. Kampanja je nova, pobjednika znamo i treba malo “dotjerati” tu publiku i to je to. 🙂


Kontradiktorno tome, ponekad trebate uzimati Daily Unique Reach. 

Kad uzimate Custom Audience, odnosno publiku koja je već napravila Link Click, Engagement ili nešto treće, pokazalo se da je efikasno uzeti Daily Unique Reach zato što znamo da je to publika koja je reagirala na naš oglas i oni više nisu kao Saved Audience, publika prema interesima koju Facebook sam bira iz estimated reacha ovisno o našem budžetu i koja možda nikad nije napravila neki engagement na našoj stranici.

Potencijalne kupce, remarketing liste koje su imali neki engagement ne želite “bombardirati” s 15 oglasa dnevno te se zato na Facebooku koristi Daily Unique Reach.

Probajte, nama su rezultati s takvom optimizacijom za Custom Audience vrhunski! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.